Co zrobić, kiedy krwawią dziąsła?

Co zrobić, kiedy krwawią dziąsła?Być może zauważyłeś, że po myciu zębów na twojej szczoteczce pojawiają się ślady krwi? Zaobserwowałeś coś podobnego u siebie? Jeśli stało się tak tylko raz, nie ma powodów do obaw. Jednak jeżeli problem pojawia się często, może być oznaką choroby. Krwawienie dziąseł bardzo często wynika z nieodpowiedniej higieny jamy ustnej, ale często ma bardziej złożone podłoże. Poniżej dowiesz się więcej na ten temat. Sprawdź zatem, czy w twojej diecie nie brakuje witamin i mikroelementów.

Włókna kolagenowe

Jedną z przyczyn tej przypadłości jest niedobór witaminy C, która bierze udział w produkcji włókna kolagenowego będącego składnikiem tkanek naszego organizmu. W momencie, kiedy kolagen nie tworzy się prawidłowo, bakterie łatwiej przenikają poprzez tkankę dziąseł, a to ułatwia wystąpienie stanu zapalnego. Współcześnie niedobory witaminy C zdarzają się jednak dosyć rzadko i bardzo często dotyczą one głównie sytuacji niedożywienia, np. gdy przez długi czas stosujemy restrykcyjną dietę zupełnie pozbawioną warzyw i owoców, albo w przebiegu chorób układu pokarmowego, np. przy wrzodach żołądka.

Stan śluzówek

Przyczyną licznych krwawień może być również zbyt niski poziom wpływającej na proces krzepnięcia krwi witaminy K. Ponadto jej niedobory mogą się również pojawić u osób, które długo zażywają antybiotyki. Jeśli zatem mamy skłonność do takich krwawień, ważne jest, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło produktów bogatych w witaminy A i E oraz cynk. Składniki te wpływają na stan śluzówek oraz na szybkość gojenia się ran. Ich niedobór może spowodować, że rany na dziąsłach będą goiły się wolniej i krwawiły mocniej.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *