Posiłki dla pracowników

Posiłki dla pracownikówOrganizowanie pożywienia i napojów dla pracowników wymagane jest od pracodawcy w kilku sytuacjach – tak zwane napoje i posiłki profilaktyczne okazują się niezbędne, w celu zapewnienia godziwych warunków pracy oraz zdrowia zatrudnianych osób.

Warto zapoznać się z zasadami ich organizacji, gdyż są one elementem uwzględnianym w prawie pracy i obligatoryjnie przyznawanym niektórym pracownikom.

Dla kogo posiłki regeneracyjne?

Szczególna konieczność zapewnienia wspomnianych posiłków pojawia się wobec osób wykonujących ciężką pracę fizyczną – warto zaznaczyć, że w kodeksie uwzględnione zostały wartości energetyczne, dotyczące oddzielnie kobiet oraz mężczyzn.

Ponadto pracownicy, wypełniający swoje obowiązki w pomieszczeniach, w których temperatura wynosi poniżej dziesięciu lub powyżej dwudziestu pięciu stopni Celsjusza również posiadają prawo do uzyskania bezpłatnego posiłku regeneracyjnego oraz napojów.

Osoby pracujące na otwartej przestrzeni dostają wspomniane posiłki oraz napoje w okresie zimowym – chłodne napoje powinny być zapewnione także w czasie upalnego lata. Do posiłków regeneracyjnych mają prawo także pracownicy pracujący pod ziemią.

Organizacja posiłków dla pracowników

Należy zaznaczyć, że koszty pokrycia wspomnianych posiłków pracowniczych powinny być na bieżąco księgowane, gdyż mogą zostać odliczone od podatku. Podobna procedura zwalnia pracodawcę z konieczności finansowania posiłków.

Warto wspomnieć również, że jeśli dana firma nie posiada zaplecza kuchennego, w którym możliwe staje się przyrządzenie posiłków dla pracowników, wtedy należy skorzystać z usług firm cateringowych – zapewniają one dostawę pod wskazany adres i umożliwiają wyposażenie pracowników w wymagane posiłki profilaktyczne każdego dnia. Popularnym rozwiązaniem jest również wydawanie pracownikom specjalnych kart na posiłki regeneracyjne, które działają na zasadzie kart przedpłaconych: pracodawca co miesiąc zasila kartę określoną kwotą, a pracownik może już samodzielnie wybrać restaurację, w której będzie kupował posiłki. Przykładem takiej kary jest np. dostarczana przez Edenred karta Ticket Restaurant Profilaktyka.

Wobec omówionych powyżej wytycznych kodeksu pracy, można uznać że pracownicy wykonujący swoje obowiązki w trudnych warunkach mają zapewnione warunki, umożliwiające im regenerację w trakcie przerwy. Posiłki z pewnością podnoszą poziom energii i motywacji do dalszego wypełniania działań.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *